Seller Sonar 2

Müşteri iadeleri, alım-satım sürecinin bir parçasıdır ve dünyanın en büyük ve en kârlı pazar yerlerinde, yani AMZ’de bile mevcuttur. Ne yazık ki, Amazon’daki iadeler söz konusu olduğunda, suç genellikle satıcıların üzerine kalır; muhtemelen yanlış ürün, boyut, renk veya SKU göndermiş olmalarından dolayıdır. Ancak genellikle sorumluluk sizde değildir. Ama acı bir gerçek var: Pazar yeri, ürün iadelerini kabul etmenizi gerektirir – bu, müşterinin hatası olsa bile.

Amazon’un iade politikası, FBA satıcıları ve bireysel satıcılar için yeni AMZ İade Politikası’nın detayları, iadeleri yönetmenin farklı yönleri, Amazon’un iade yöntemini değiştirme, iadeler için alınan ücretler ve diğer konular üzerinde derinlemesine inceleyelim.

Amazon’un Satıcı İade Politikası Nedir?

Pazar yerinden gönderilen ürünler, çoğu durumda bir ay içinde iade edilebilir. Bununla birlikte, bazı ürünlerin kendine özgü kuralları veya politikaları bulunmaktadır.

Amazon İade Süreçleri Nasıl İşler?

Bir müşteri ürününüzü iade ettiğinde, aldığı geri ödeme üç unsura dayanmaktadır:

  • İade edilen ürünün durumu.
  • Ürünün nasıl satın alındığı.
  • Müşterinin ürünü ne kadar süreyle elinde bulundurduğu.

Müşteriler, bir ürünü iade ederken tercih ettikleri iade yöntemini çevrimiçi İade Merkezi sayfasını kontrol ederek seçebilirler.

Müşteri, satıcı ürünleri aldıktan sonra geri ödeme almayı seçerse, geri ödemenin işlenmesi 5 iş günü sürebilir, ardından geri ödeme yapılacaktır.

Hatırlatma: Eğer AMZ müşteri geri ödemesini ön ödemeli bir kredi kartına yaparsa ve bu kartı artık fiziksel olarak elinde bulundurmuyorsa, kart hala hesabında saklıdır. Alıcılar, aynı profil ile sonraki alışverişlerde bu kartı kullanabilirler.

Ayrıca, müşteri AMZ Döviz Çevirici aracılığıyla bir sipariş verirse, geri ödemenin yerel para biriminde yapılacağını ve siparişi verirken uygulanan aynı kur ile hesaplanacağını unutmamak önemlidir.

Müşterilerin Ürün İade Etme Nedenleri Nelerdir?

AMZ müşterileri siparişlerini iade etmek için bir talep sunduklarında, iade nedenlerini belirtmelidirler. Bu, iade teslimat ücretlerinin kimin sorumlu olduğunu gösterecektir; satıcı mı yoksa müşteri mi.

Platform, bir müşteri iadesi için 72 resmi açıklama sunmaktadır, bu açıklamalara buradan ulaşabilirsiniz. Genellikle, müşteriler yanlış beden siparişi verme, tercih değişikliği veya ürünü istemekten vazgeçme gibi nedenlerden sorumludur. Diğer yandan, müşteri hasar veya işlevsellik ile ilgili nedenleri belirttiğinde satıcı sorumlu kabul edilir; örneğin “ürün uygun paketleme nedeniyle hasar gördü” veya “eksik aksesuarlar veya parçalar”.

Aşağıda, müşterilerin geri ödeme sürecinde belirttiği bazı diğer açıklamalar ve platformun her biri için sorumluluğu belirlediği durumlar yer almaktadır:

  • Ürün kalitesinden memnun kalmadı – satıcı.
  • Çok geç geldi – satıcı.
  • Rengini beğenmedi – müşteri.
  • Daha iyi fiyat mevcut – müşteri.

İade Talebi Nasıl İletilir?

Amazon satıcıları, İadeleri Yönet seçeneği ile iade talepleri üzerinde farklı işlemler gerçekleştirebilir.

1. Talebinizi Yetkilendirin

Manuel talep yetkilendirmesini tercih eden bireysel bir satıcı veya politika dışı talepler alan profesyonel bir FBA satıcısı, bir iade talebini manuel olarak kontrol etme seçeneğine sahiptir. Bunun için aşağıdaki adımları izleyin:

Adım 1: Amazon Seller Central profilinize giriş yapın, Siparişler’i seçin ve ardından İadeleri Yönet sekmesine gidin.

Adım 2: Tek bir iade talebini yetkilendirmek için incelemek istediğiniz talebi seçin.

Adım 3: Adım #2’yi gerçekleştirdikten sonra, Amazon’un oluşturduğu RMA numarasını kullanmanız veya özel bir kod girmeniz gerekecek. Müşteri, iade onay belgesinde, iade etiketinin hemen yanında Amazon tarafından bu RMA numarasını görecektir.

Eğer iade talebi manuel yetkilendirme altındaysa, satıcılardan ürünlerin iade edileceği bir adres seçmeleri istenecektir. Yeni bir adres ekleyebilir veya kaydedilmiş iade adreslerinden birini seçebilirsiniz.

Adım 4: Birden fazla iade talebini aynı anda yetkilendirmek için, incelemek istediğiniz talebi seçin. Ardından, İadeleri Yönet sayfasında açılır menüden Seçilen tüm iadeleri Yetkilendir seçeneğini belirleyin.

Not: 15 Eylül 2021 tarihinden itibaren, Amazon tüm iade taleplerini otomatik olarak kendi İade Politikasına göre yetkilendirmeye başlamıştır. Politika dışı veya kategori hariç olan iade talepleri için Amazon manuel yetkilendirme talep etmektedir. Satıcılar, bu tür iade taleplerini Seller Central’daki Amazon İadeleri Yönet sayfasında (Siparişler > İadeleri Yönet) ‘Otomatik Yetkilendirilmiş’ bayrağı ile bulabilirler.

2. İade Talebini Kapatma

Aşağıdaki durumlarda hemen kapatabilirsiniz:

  • Ürünün iadesini talep etmeden geri ödeme yapmak istiyorsanız.
  • İade talebini kabul etmemeyi tercih ediyorsanız (örneğin, AMZ politikalarına uygun değilse).
  • İade talebini kapatmak için açık bir neden seçin ve bunu müşteriye açıklayın. Ürünlerin iade talebi kapatıldığında, AMZ, müşteriye gönderdiğiniz bildirimi ve kapatma nedenini iletecektir.

Aksi halde, müşteri de kendi iade talebini kapatabilir. Bu durumda, satıcıya bir bildirim e-postası gönderilecektir.

3. İade İşlemini Gerçekleştirin

İade, aşağıdaki durumlarda gerçekleştirilebilir:

  • Ürün geri gönderildikten sonra.
  • Müşterinin ürünlerinizi saklamasına izin veriyorsanız.

Ancak, eğer ürünü müşteriden geri almak istiyorsanız, Amazon, ürünü geri alana kadar beklemenizi önerir.

Ürünlerinizi geri aldığınızda, platformun, iadenizi iki gün içinde yapmanızı beklediğini unutmayın. Eğer bu süre içinde iade işlemi gerçekleştirilmezse, Amazon, müşteri için belirli bir tutarı iade etme hakkına sahiptir ve bu tutarı satıcı hesabınızdan tahsil edebilir.

Bu nedenle, müşteri için olumsuz bir deneyimi önlemek adına, iadelerinizi aktif bir şekilde takip edin ve müşterilerin zamanında iadelerini aldıklarından emin olun.

4. Müşteri ile İletişime Geçin ve Sorunu Tartışın

Ancak, iadeyi yönetmek ve iade işlemi gerçekleştirmek yerine, sorunu çözmek her zaman harika bir fikirdir.

Üçüncü Taraf Satıcılar için Amazon İade Politikası

Amazon seller return policy

Amazon üçüncü taraf satıcılarının iade politikasıyla başlayalım. Siparişlerini yerine getiren satıcılar için iadeler, FBA modelinden farklı çalışır. Amazon’un satıcı tarafından yerine getirilen iade politikasındaki garanti beyanı, FBM tüccarlarının Amazon’un iade politikasını karşılaması veya aşması gerektiğini belirtir. Bu, platformun 30 günlük iade penceresi içinde iadeleri kabul etmeniz gerektiği anlamına gelir.

Ayrıca, tüm iadeler, Amazon pazaryerine değil, satıcı hesabınızda belirtilen adrese geri gönderilecektir. İade gönderimini aldıktan sonra, müşteriye iki gün içinde para iadesi yapmanız gerekmektedir.

Eğer Amazon’da profesyonel bir satıcıysanız, otomatik olarak Amazon Ön Ödemeli İade Etiketleri programına kaydedileceksiniz. Dolayısıyla, bir müşteri iade talep ederse ve bu kabul edilen zaman dilimindeyse, Amazon sizin adınıza otomatik olarak ön ödemeli bir iade gönderim etiketi gönderir. Bireysel satıcıların programa katılmaları gerekmektedir.

Ayrıca, Amazon’un iade politikasının dışında yapılan veya muaf sayılan herhangi bir iade talebi için, Amazon iade talebini satıcıların manuel incelemesi için gönderecektir. Peki bu, FBM satıcıları için ne anlama geliyor? Ne yazık ki, bu durum, satıcıların müşterilerle iletişim kurma seçeneğine sahip olmamaları anlamına geliyor; örneğin, müşterilere otomatik olarak geri ödeme yapılmadan önce durumu düzeltmek için.

Amazon 3. Taraf İade Politikası: Hizmetlerle Teslimat

Üçüncü taraf bir satıcıdan “Hizmetle Teslimat” seçeneğiyle ürün satın alan Amazon alıcıları, herhangi bir iade konusunda o satıcıyla anlaşmak zorundadır. Bu tür hizmetler, örneğin, evde açma, kurulum, montaj gibi hizmetleri içerebilir. Satıcı ile alıcı, iade şartlarını koordine etmeli ve planlamalıdır. Satıcının personeli, iadeyi planladıktan sonra ürünü alıcıdan söküp toplamalıdır.

Eğer bir satıcı bu tür hizmetleri sunmuyorsa veya herhangi bir nedenle bir alıcıyla iletişime geçip satın alınan ürünü almak için randevu ayarlayamıyorsa, alıcı Amazon Ev Hizmetleri ekibiyle iletişime geçebilir.

Diğer bir seçenek, A-to-z Garantisi talebi yapmaktır. Bir alıcı, üründen memnun değilse ve sorununu doğrudan satıcıyla çözemiyorsa A-to-z Garantisi talebi yapabilir. Bu durumda, alıcı Amazon’a bir talep iletebilir ve Amazon, geri ödeme için uygun olup olmadıklarına karar verecektir.

Bir alıcının, alıcı hatası nedeniyle kırık veya eksik parça olan bir “Hizmetle Teslimat” ürününü iade etmek istemesi durumunda, satıcı ürünün durumuna bağlı olarak bir yeniden stoklama ücreti talep edebilir.

Amazon Tarafından Yerine Getirme İade Politikası

FBA (Amazon Tarafından Yerine Getirme) modeli ile Amazon, müşteri hizmetleri ve yerine getirme işlemlerini satıcılar adına yönetir; bu, müşteri iadelerinin işlenmesini de kapsar. Platform, iade edilecek ürünün uygunluğunu belirlerken kendi müşteri iade politikasını uygular. Bir Amazon satıcısı olarak, bir ürünün iade edilip edilmeyeceği üzerinde kontrolünüz yoktur; bu, alıcının bir ürünün hasarlı veya kusurlu olmasından kaynaklansa bile geçerlidir.

Müşteriler, siparişlerini aldıktan sonraki 30 gün içinde iadeleri talep edebilirler. Ancak, pazaryeri bazı özel durumlarda ve durum bazında 30 günlük sınırı aşan iadeleri kabul edebilir.

Bir istisna durumunda, Amazon.com satıcıya iade işlemini başlattığını ve siparişin maliyetini satıcının hesap bakiyesinden düşürdüğünü bildiren bir e-posta gönderir.

İade İşlemlerinden Önce Ne Yapmalıyız?

Bir müşteri iade talep ettiğinde, Amazon’un iade işlemini gerçekleştirmeden önce yapılmasını önerdiği birkaç husus bulunmaktadır:

  • Müşterinizin ürünü iade etme talebini onayladıktan sonra, iade işlemini kabul etmeden önce ürünün müşteriden teslim alınmasını bekleyin. Ayrıca, iade talebini onaylarsanız, müşterinin ürünü atmasına veya saklamasına da izin verebilirsiniz. Ancak, iade olmadan geri ödeme gibi bir seçenek konusunda karar vermek tamamen size bağlıdır.
  • Müşteri size ürünü hasarlı ya da gönderdiğinizden farklı bir durumda gönderirse, “kısmi iade” yapma fırsatınız bulunmaktadır. Kısmi iade yapmaya karar verirseniz, daha fazla yanlış anlamayı önlemek için müşteriyi bilgilendirmelisiniz.
  • Ürünü doğru bir şekilde tanımlayıp listelemiş olmanıza rağmen, müşteri ürünü artık istemiyorsa, gerçek fiyatı iade etme ve AMZ kargo maliyetini hariç tutma seçeneğiniz vardır. Bu, satıcı için bir avantajdır.

İadelerinizle Ne Yapabilirsiniz?

Hasarlı veya iade edilen ürünlerden kaynaklanan potansiyel kayıpları azaltmak için, AMZ, satıcıların bazı paralarını geri kazanmasına veya hasarlı, kullanılmış veya iade edilen mallar için yeni bir yuva bulmasına yardımcı olmak amacıyla birkaç çözüm geliştirmiştir.

FBA Likidasyonları

FBA Likidasyonları hizmeti, satıcıların fazla ürünleri ve müşteri iadelerini likidize etmelerine yardımcı olmak için oluşturulmuştur. Bu sayede, envanterin yok edilmesi ve ekstra depolama ücretleri ödemek yerine, satıcılar daha verimli bir şekilde işlem yapabilirler.

Satıcıların, Seller Central hesaplarında katılmak için bir talep göndermeleri gerekmekte ve AMZ, ürününüzün ortalama satış fiyatını belirlemek için çeşitli faktörleri değerlendirecektir. Toptan likidatörler, ürünün ortalama satış fiyatının yaklaşık %5 ila %10’unu ödeyeceklerdir. Bir likidatör envanterinizi satın aldıktan sonra, platform iki ay içinde ödeme yapacaktır.

FBA Derecelendirme ve Yeniden Satış

FBA Derecelendirme ve Yeniden Satış hizmeti, satıcılara, AMZ’ye iadeleri geri göndermek veya yok etmek için ödeme yapmak yerine, taşınamaz ürünleri kullanılmış ürünler olarak yeniden listeleme ve satma imkanı sunar.

Satıcılar, kullanılamayan envanterlerini bu programa dahil edebilir ve pazar, ürünün durumunu değerlendirecektir. Ürününüz derecelendirildiğinde, AMZ yeni bir ürün listesi oluşturacaktır.

Envanteri yok etmek veya daha fazla atık üretmek yerine, bu çözüm, satıcılara iade edilen ürünlerden olası kayıpları geri kazanma fırsatı sunar.

FBA Bağışları

Aşırı stoklu veya iade edilen ürünleriniz için bir diğer fırsat, ürünlerinizi platformun FBA Bağış Programı aracılığıyla bağışlamaktır. Bu çözüm, satıcılara bazı envanterlerini seçilmiş Amerikan hayır kurumlarına bağışlama imkanı sunar.

Bu hayırsever alternatif, ürünlerinize yeni bir yaşam kazandırarak, onları likidize etmekten ve daha fazla çöplük atığı eklemekten kaçınmanızı sağlar.

Bu hizmet, satıcıların kullanılamayan envanteri ortadan kaldırmasına, ihtiyaç sahiplerine gerekli ürünleri bağışlamasına ve atık üretimini azaltmasına olanak tanır. Ayrıca, kullanıcılara bazı vergi avantajları da sağlayabilir.

AMZ İade Dolandırıcılarından Nasıl Korunabilirim?

Kötü niyetli müşterilere karşı kendilerini korumak isteyen bazı Amazon satıcıları, özellikle pahalı ürünlerin, gönderim öncesinde fotoğraflarını veya videolarını çeker. Bu, bir müşterinin siparişi almadığını iddia etmesi ve tam bir iade talep etmesi durumunda, ürünün düzgün bir şekilde gönderildiğine dair bir kanıt olarak da hizmet eder.

Bu önlemler, mevcut yoğun iş yükünüzden biraz daha fazla zaman alabilir. Ancak, bu tür korumalar, dolandırıcılık girişimlerinde bulunan müşterilere karşı para kazanmanıza ve itibarınızı korumanıza yardımcı olacaktır.

Bunların yanı sıra, dolandırıcılarla karşılaşmamak için dikkate almanız gereken bazı ek güvenlik önlemleri şunlardır:

  • Tüm teslim edilen paketlerde imza alın.
  • Pahalı ürünler için paketlere sigorta ekleyin.
  • Takip teslimat sisteminden faydalanın.
  • Ürünlerin doğru tanımlarını ve fotoğraflarını verin.
  • Stokta olmayan siparişleri hızlı bir şekilde iptal edin.
  • Müşterileri bilgilendirin ve e-postalara zamanında yanıt verin.

Alıcılara Vergi İadesi Nasıl Yapılır?

Bir satıcı olarak, müşteriye vergi iadesi yapmanız gereken durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu gibi durumlarda, müşterinin vergi muafiyeti durumunu kontrol etmek önemlidir. Eğer muafiyet söz konusuysa, müşteri vergi iadesi talep edebilir.

Müşteri, vergi iadesi için doğrudan Amazon satıcısından (sizden) talepte bulunur. Vergi iadesi yapmak için aşağıdaki adımları izlemelisiniz:

  • Siparişleri Yönet bölümüne gidin ve vergi iadesi yapmak istediğiniz siparişi bulun.
  • Sipariş Detayları sekmesinde, Siparişi İade Et seçeneğini seçin.
  • İade sayfanızın üst kısmında, Sadece Vergi İade Et seçeneğini seçin.
  • Vergi muafiyeti olan bir alıcı veya bir muafiyet alanından bir sipariş seçin.
  • Muafiyet alanından bir sipariş seçerseniz, iade edeceğiniz yargı alanını seçmeniz gerekecek.
  • Eğer vergi muafiyeti olan bir alıcı seçerseniz, muafiyet sebebini belirtmelisiniz.
  • İade talebini gönderin.

Vergiyi iade edemiyorsanız, siparişinizin FBA üzerinden gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini veya Amazon pazar yerinin vergi hesaplama, vergi tahsilatı, vergi ödemesi ve iadeleri yönettiği bir yere gönderilip gönderilmediğini kontrol edin.

Amazon Satıcı İade Politikası: Yeniden Stoklama Ücreti

Bir müşteri iade ederse

Şunları alır

İade süresini aşan orijinal durumdaki ürünler*

Ürün fiyatının %80’i

Açılmış CD’ler, DVD’ler, vinil plaklar, kasetler veya VHS kasetler (orijinal plastik ambalajından)

Ürün fiyatının %50’si

Eksik parçalı, hasarlı, uygun durumda olmayan veya kullanım belirtileri olan ürünler

Ürün fiyatının maksimum %50’si

Açık yazılım veya video oyunları

Ürün fiyatının %0’ı

*Lütfen unutmayın ki, çoğu ürün için iade süresi, ürünlerin gönderildiği tarihten itibaren yalnızca otuz gündür. Bir ürünün iade süresini kontrol etmek için müşteriler, siparişler sayfasına gidip İade/Değiştirilecek Ürünleri seçebilirler. Eğer bir ürünü Amazon satıcısı olarak siz göndermişseniz, müşteri ürünü 30 günlük süre içinde orijinal koşulunda iade ettiğinde, en fazla %20 restock ücreti talep edebilirsiniz.

Amazon satıcıları, yalnızca aşağıdaki koşullar sağlandığında müşteriden restock ücreti talep etme kararı alabilir:

  • Müşteri aynı ürünü farklı bir sitede bulursa.
  • Müşteri fikrini değiştirirse (bu duruma Satın Alma Pisliği denir).
  • Müşteri ürünü hasarlı, bozulmuş veya orijinal teslim edilen üründen önemli ölçüde farklı olarak iade ederse.

Son Düşünceler

Amazon platformunda satış yapmak istiyorsanız, pazaryerinin kurallarına uymalısınız—ister kabul edin, ister etmeyin! Ne yazık ki, daha önce de belirttiğimiz gibi, müşteri iadeleri, bir e-ticaret Amazon mağazasını veya herhangi bir perakende işini yürütmenin yaygın bir parçasıdır. Bu nedenle iadeleri sınırlamak için kaliteli ürünler sunmaya ve olabildiğince bilgiyle tam optimize edilmiş ürün listeleri sağlamaya özen gösterin.

FBA ve FBM Amazon satıcıları, iyi bir stoğa sahip olsa bile müşteri iadelerini yönetmek için gerekli araçlardan yoksunlarsa, olumsuz yorumlarla karşılaşabilir veya Buy Box’ı kaybedebilirler.

Sorununuzu çözmenize yardımcı olmak için SellerSonar, ürün stratejinizi geliştirmek amacıyla Amazon takibi sunmaktadır. Ayrıca, ürün detay değişikliklerini karşılaştırabilir ve stokta bulunmayan ürün bildirimleri alarak işinizi sorunsuz bir şekilde yürütmek için gerekli önlemleri alabilirsiniz. Şu anda 29 günlük ücretsiz deneme için kaydolun ve otomatik liste izleme avantajlarından yararlanın.