Seller Sonar 2

Her Amazon satıcısı er ya da geç müşteri iadeleriyle karşılaşır. Bu deneyim yalnızca can sıkıcı olmakla kalmaz, aynı zamanda o satıştan para kazanamazsınız. Üstelik platform, satıcıların iadelerle hızlı bir şekilde başa çıkmasını bekler.

Satıcılar, Amazon’un iade politikalarına uymak ve olumsuz müşteri deneyimlerinden kaçınmak için müşterilerin iadelerini aktif olarak izlemelidir. Ayrıca, pazar yeri, iade aldıktan sonra iki iş günü içinde alıcıya geri ödeme yapmanızı önerir. Eğer bir FBA satıcısı iseniz, Amazon iadeleri sizin adınıza halleder. Ancak bir FBM tüccarı olarak, iadeleri 30 gün içinde kabul etmelisiniz. Durum ne olursa olsun, iadelerin takibini yapmak önemlidir.

Ayrıca, geri ödemenizin nedenlerini takip etmeniz gerekir. Eğer tekrar eden iadeleriniz varsa, bu ürününüz veya listenizle ilgili sorunları gösterebilir.

Bunun yanı sıra, Amazon’un envanter yönetim hataları nedeniyle gerçekleşebilecek ödenmemiş geri ödemeleri de göz önünde bulundurmak önemlidir.

Bu nedenle, hem alıcılar hem de satıcılar için iadelerin takibini basitleştirmek amacıyla, AMZ tüm yetkilendirilmiş iadeler için RMA numarası verir. Bu kimlik numarası, her geri ödemenin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.

RMA’nın ne anlama geldiğini ve Amazon RMA numarasının iadelerinizi nasıl işleyebileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Amazon’da RMA Numarası Nedir?

Amazon RMA

RMA’nın ne anlama geldiğiyle başlayalım. RMA, Ürün İade Yetkilendirme anlamına gelir. Bu terim, Amazon’un her yetkili iade işlemi için atadığı bir kimlik numarasını tanımlar.

Amazon’da RMA numarası olarak adlandırılan benzersiz bir tanımlayıcı, değişim, onarım veya geri ödeme için iade taleplerini izlemek amacıyla kullanılır. Temelde, bir alıcı bir ürünü bir AMZ satıcısına iade etmek istediğinde, bir RMA talebi göndermelidir. Bu numara, satıcının alıcının hangi siparişi iade ettiğini bilmesine olanak tanır. İade talebi yetkilendirildikten sonra, Amazon bu talebe bir RMA numarası atar ve RMA’ya karşılık gelen bir barkodla bir etiket verir. Bu süreç hem alıcı hem de satıcı için süreci kolaylaştırmaya yardımcı olur.

RMA Numarası Nerede Bulunur?

Yetkili bir iade durumunda, Amazon alıcıya ödenmemiş bir etiket veya ön ödemeli bir satıcı etiketi verir. RMA numarası, iade yetkilendirme fişinde bulunur.

The RMA number is located on the return authorization slip below the return label.

RMA Numarası Nerede Kullanılır?

Satıcılar müşteri iadelerini yetkilendirdiğinde, bunu Satıcı Merkezi hesaplarında İadeleri Yönet sekmesinde yaparlar. Yetkilendirmeyi işlemek için RMA numarasını girmeleri istenir.

RMA numarasını nerede bulabilirsiniz?

  • İade Yetki Belgesinde;
  • İade Posta Etiketinde;
  • İade Yetki Fişinde;
  • Satıcı Merkezi hesabında, İadeleri Yönet sekmesinde.

Amazon RMA Numarası Neden Önemlidir?

Amazon’un RMA sistemi, ürünlerin iade sürecini basitleştirir. Barkodlar gibi diğer envanter takip araçları gibi, RMA numarası da envanter yönetimi için kullanışlı bir enstrümandır. İadelerin durumunu izlemeyi sağlayarak, alıcılar ve satıcılar için bir takip sistemi görevi görür. Satıcılar için RMA numarası, iade edilen ürünlerin miktarını ve türünü izlemeyi optimize eder. RMA barkodları, AMZ depolarında iadelerin kolayca taranmasını ve iadeler ile diğer siparişler arasındaki ayrımı sağlar.

İade nedenlerinin analiz edilmesi, satıcıların geri ödeme oranını ve nedenini izlemeleri için çok önemlidir. Örneğin, aynı ürünün birden fazla kez iade edilmesi, ürünün kendisinde veya liste bilgilerinde bir sorun olduğunu gösterebilir, bu bilgiler belirsiz açıklamalar veya kötü resimler içerebilir. RMA sistemi, sipariş iadelerinin sıralanmasına ve kategorize edilmesine yardımcı olur.

Bir diğer önemli nokta ise ödenmemiş geri ödemelerin belirlenmesidir. RMA sistemi, iade edilen ürünlerin geri ödemelerini, değiştirilmesini veya tamir edilmesini destekler. Ancak, bazı durumlarda Amazon, envanteri kaybedebilir, hasar verebilir veya yok edebilir. AMZ bu tür birimlerin otomatik olarak FBA satıcılarına geri ödeme yapması gerekirken, ödenmemiş geri ödemeler ve talep ödemeleri yakından izlenmelidir.

Genel olarak, RMA sistemi, iadeleri yönetmek, envanter yönetimini iyileştirmek ve alıcılar ve satıcılar için süreci kolaylaştırmak için vazgeçilmez bir araçtır.

Amazon İade Politikasıyla RMA Nasıl Çalışır?

Amazon’un İade Politikası, FBA ve FBM satıcıları için farklıdır. Ancak, ortak olan nokta, iade işlemlerinin çoğunun 30 gün içinde gerçekleşmesi gerektiğidir.

FBA İade Politikası

FBM (Satıcı Tarafından Karşılanan) programı üzerinden ürün satarken, Amazon müşteri iadelerini yönetmekten sorumludur. FBA (Amazon Tarafından Karşılanan) iadelerinde ise Amazon, bunları müşteri hizmetlerinin bir parçası olarak görür. Bu, satıcıların iadeleri kabul etme yetkisinin olmadığı anlamına gelir, çünkü Amazon süreci tamamen yönetir.

FBA İade Prosedürü

Bir müşteri ürünü Amazon’un deposuna iade ettiğinde, şirket ürünün satılabilir veya satılamaz durumda olup olmadığını değerlendirir. Eğer ürün satılabilir durumdaysa, pazar yeri bunu satıcının envanterine geri ekler. Ancak, eğer ürün hasar nedeniyle satılamaz durumda ise, Amazon kimin hatalı olduğunu belirlemeye çalışır. Eğer hata Amazon’a aitse, satıcıya tazminat ödenir. Ancak, hata alıcıya veya nakliyeciye aitse, satıcı tazmin edilmez ve ürün satılamaz olarak işaretlenir. Alıcı ürünü iade etmezse, Amazon genellikle 45 gün sonra satıcıya tazminat öder ve alıcıya ilgili ücreti yansıtır.

FBM İade Politikası

Genellikle, FBM satıcıları için iade politikası, iadeleri 30 gün içinde kabul etmelerini gerektirir. Ayrıca, kargoyu aldıktan sonra iki gün içinde alıcıya geri ödeme yapmaları gerekir. FBA’dan farklı olarak, iadeler Amazon’a gönderilmez, FBM alıcıları iadelerini satıcının Seller Central hesabında belirtilen adrese gönderir. Kargo alındığında, FBM satıcısına bir paket fişi ve iade işlemini tanımlamaya yardımcı olacak bir RMA numarası sağlanır.

FBM İade Prosedürü

Profesyonel bir satıcı hesabınız varsa, Otomatik İade Etiket Programına otomatik olarak kaydolursunuz. Satın alımdan sonraki 30 gün içinde bir iade talebi yapıldığında, Amazon otomatik olarak alıcıya ön ödemeli bir iade kargo etiketi gönderir. Diğer yandan, bireysel bir satıcı hesabınız varsa, programa katılıp katılmamaya siz karar verebilirsiniz. Ancak, bazı durumlarda iade talebi Amazon’un politikası dışında veya kategori muaf olabilir. Bu nedenle, satıcılar talebi manuel olarak yetkilendirmelidir ve platform bir e-posta bildirimi gönderir. Ayrıca, satıcılar genellikle birim fiyatının bir yüzdesi olan yeniden stoklama ücreti alabilirler.

RMA programını kullanarak, satıcılar süreci basitleştirebilir, birinci sınıf müşteri hizmeti sunabilir ve platformdaki alıcılarla olumlu bir ilişki sürdürebilirler.

Amazon Free Returns page

Manuel İade Yetkilendirme Süreci Adım Adım

Adım 1. Alıcı, pazaryerine bir talep gönderir.
Adım 2. Amazon, satıcıya bir iade talebi iletir (bildirim, talebin AMZ’nin gereksinimlerine uyup uymadığını içerir).
Adım 3. Platform, iade işlemini tanımlamak için otomatik olarak bir RMA numarası oluşturur (aynı bildirimde görünür).
Adım 4. Satıcı iade talebini kabul eder veya reddeder. Kabul edilmesi durumunda, RMA kullanmayı veya kendi numaralarını oluşturmayı tercih ederler.
Adım 5. Alıcı, satıcının iadeyi kabul edip etmediğine dair bir bildirim alır. Bildirim RMA numarasını içerir.

İade Taleplerini Manuel Olarak Nasıl İşleyebilirsiniz?

AMZ, satıcılara manuel inceleme için bir geri ödeme talebi aldıklarında çeşitli seçenekler sunar. Satıcılar, Satıcı Merkezi hesaplarındaki İadeleri Yönet aracı aracılığıyla talebi yetkilendirebilir, kapatabilir, geri ödeme yapabilir veya alıcıyla iletişime geçebilir. Bu, satıcıların talepleri verimli bir şekilde ele almasını ve üst düzey müşteri hizmeti sunmasını sağlar. Bu seçenekleri sunarak, platform satıcıların iadeleri etkin bir şekilde yönetmelerine yardımcı olurken, olumlu bir alıcı deneyimi sağlar.

Talebi Yetkilendirme:

#1. Bu seçenekle, satıcılar talebi inceleyebilir ve alıcıya birimi iade etme yetkisi verebilir.
#2. İadeleri toplu olarak inceleme olanağı vardır. Bunu yapmak için incelemek istediğiniz talepleri seçin ve İadeleri Yönet sayfasının üst kısmındaki açılır menüden “Seçili tüm iadeleri yetkilendir” seçeneğine tıklayın.
#3. Bu noktada, birkaç uyarı alacaksınız.

Şunlardan birini seçin:

  • Amazon’un otomatik oluşturulan RMA’sını kullanma veya kendi numaranızı verme;
  • iade adresini değiştirme veya aynı bırakma;
  • Amazon tarafından oluşturulan geri ödeme etiketlerini uygulama veya kendi etiketlerinizi yükleme.

Talebi Kapatma:

#1. Aşağıdaki durumlarda bu seçeneği seçin:

  • birimi istemeden bir müşteriye geri ödeme yapmayı seçerseniz veya
  • bir iadeyi reddederseniz.

#2. İşlem tamamlandığında, aşağıdaki bilgileri belirtin:

  • talebi neden kapattığınız;
  • müşteriye yönelik yorumlarınız.

#3. Talebi kapatın.

#4. Amazon, kapatma nedenini belirten bir bildirimle müşteriye bilgi verecektir.

#5. Bir müşteri talebi kendisi kapatırsa, ilgili durumda size bir e-posta bildirimi gelecektir.

Geri Ödeme Yapma:

#1. Müşteriye geri ödeme yapmak isterseniz bu seçeneği seçin.
#2. Bir iade aldıktan sonra iki iş günü içinde müşteriye geri ödeme yapmalısınız.
#3. Amazon, iade edilen birim gelene kadar beklemenizi ve ardından geri ödeme yapmanızı önerir. Birimin satılabilir durumda olduğundan emin olmalısınız.

Alıcıyla İletişime Geçme:

Sorunu müşteriyle çözmeyi denemek isterseniz, bu seçenek onlara bir e-posta göndermenize olanak tanır.

İade Ayarlarınızı Nasıl Yapılandırırsınız?

Satıcı Merkezinizde bir dizi parametreyi değiştirebilirsiniz.

Değiştirilebilir iade ayarları:

  • Alıcıların iadeleri göndermesi gereken ülke;
  • Şartsız geri ödemelerin koşulları;
  • Talep e-postalarını almak isteyip istemediğiniz;
  • Taleplerin nasıl yetkilendirildiği;
  • RMA numaralarının nasıl oluşturulduğu.

The Return Settings page

İade ve RMA ayarlarınızı nasıl değiştirebilirsiniz?

Adım 1. Satıcı Merkezi’nde Ayarlar> İade Ayarları’na gidin.
Adım 2. İade Ayarlarının tüm sekmelerindeki ayarları kontrol edin.
Adım 3. Genel Ayarlar sekmesini kontrol edin.

  • E-posta formatı: alışveriş yapanlardan ‘Yetkilendir,’ ‘Kapat,’ veya ‘Yanıtla’ bağlantıları ile iade e-postalarını almayı seçebilirsiniz.
  • Varsayılan otomatik iade kuralları: istekleri manuel olarak yetkilendirmek, pazaryerinin politikalarına uyan istekleri yetkilendirmesine izin vermek veya tüm istekleri otomatik olarak yetkilendirmek seçeneklerinden birini seçin.
  • RMA numarası ayarları: AMZ’nin RMA’yı oluşturmasını isteyip istemediğinizi veya kendinizin girmesini seçin.
  • İadesiz geri ödeme: iadesiz geri ödeme koşullarını yapılandırmak için ‘Yeni Kural Ekle’ düğmesine tıklayın. Bir formda, kural adını; fiyat aralığını; kural kapsamına giren ürün kategorilerini; geri ödeme nedenlerini; geri ödeme penceresini (tahmini sipariş teslim tarihinden itibaren gün sayısı) ekleyin. Kuralı kaydedin.
  • İade adresi ayarları: öğeleri iade etmek için adresi ‘Adresi Ayarla’ düğmesinde seçin.

Envanteri yönetmek ve iadeleri ve geri ödemeleri tek başına ele almak, platformda başarıyı sağlamak için yeterli değildir. Kar marjlarını en üst düzeye çıkarmak, satış göstergelerini kontrol etmek ve genel mağaza karlılığını artırmak için ürününüzün tüm metriklerini sürekli olarak izlemek çok önemlidir. Bu metrikleri yakından takip ederek, büyüme ve başarıyı yönlendiren bilinçli kararlar alabilirsiniz.

Neyse ki, AMZ izleme yazılımı satış metriklerinizi verimli bir şekilde takip etmenize yardımcı olabilir. Örneğin, SellerSonar, satışlarınızı korumak için anında uyarılar sağlar. Bu araç, listeleme değişiklikleri, Buy Box korsanları, yeni/silinen yorumlar, anahtar kelime sıralama geçmişi ve ürün bastırmaları hakkında güncel kalmanızı sağlar. Potansiyel sorunları hızlı bir şekilde tanımlayıp ele almanıza yardımcı olur, böylece platformda güçlü bir varlık sürdürebilir ve satışları artırabilirsiniz.

Şimdi SellerSonar’ı deneyin. 29 günlük deneme için kaydolun ve işinizi platformda yürütme yolculuğunuzu artırın.

FAQ
What is an RMA on Amazon?

What is an RMA on Amazon?
How does the RMA process work on Amazon?

How does the RMA process work on Amazon?
Where can I find the RMA number on Amazon?

Where can I find the RMA number on Amazon?