Amazon hesabınız askıya alındığında hatırlamanız gereken ilk şey, bunun dünyanın sonu olmadığıdır. İlk olarak, Amazon satıcı hesabınızı yeniden etkinleştirebilirsiniz. Bu mümkündür, ancak zaman ve çaba gerektirir. Doğru adımları izleyerek hesabınızı geri almanız yeterlidir.

İkinci olarak, yalnız değilsiniz. Amazon hesap askıya alma durumu, satış hacimlerinden, olumlu itibar veya yüksek performanstan bağımsız olarak her satıcının başına gelebilir. Ne yazık ki, herhangi bir tüccar bir sabah e-postasında Amazon hesabının askıya alındığını görebilir. Bu durumda, birinci argümana bakın.

Ayrıca şunu da unutmayın, Amazon hesabınızı askıya aldıysa, bunun bir nedeni vardır. Ne olduğunu bulmalı ve yaptığınız hatayı düzeltmelisiniz. Ama sadece bu değil. Amazon hesabınızın tekrar askıya alınmasını istemiyorsanız, tüm listelemelerinizi proaktif bir şekilde gözden geçirmek iyi bir fikirdir. Satıcıların yaptığı bazı tipik hatalar vardır ve siz de bir istisna olmayabilirsiniz. Bu nedenle, Amazon’un bunu tespit etmeden önce bunlardan kaçınmak daha iyidir.

Amazon’un hesabınızı neden askıya aldığını ve Amazon satıcı hesabınızı nasıl yeniden etkinleştireceğinizi aşağıdaki rehberimizden öğrenin.

Amazon Hesabının Askıya Alınması Ne Anlama Gelir?

Ne yazık ki, Amazon askıya alındığında, geçici olarak Amazon’da satış yapamazsınız. Bu süre zarfında, Amazon tüm ürün listelemelerinizi alıcılardan gizler ve onlar bunları göremezler.

Çoğu durumda, bu durum Amazon’un ToS (Amazon Satıcı Hizmet Şartları)’unu ihlal ettiğiniz için meydana gelir. Ayrıca, Amazon satıcı performans standartlarını karşılayamadığınızda da askıya alınabilirsiniz.

Amazon hesabınızı askıya alırsa, size e-posta ile bildirimde bulunurlar. Amazon satıcı hesabınızı yeniden etkinleştirene kadar satış yapamayacaksınız.

Farklı hesap askıya alma türleri vardır. Askıya alma türüne göre Amazon ekibine itirazda bulunmalısınız.

Askıya Alınan Amazon Hesap Türleri Nelerdir?

Hesap devre dışı bırakma seviyeleri geçici askıya almadan tamamen yasaklamaya kadar değişir. Çoğu durumda, itirazda bulunabilir ve hesabınızı geri alabilirsiniz. Ancak, hesabınız yasaklandıysa, bu durum zor olabilir.

4 tür Amazon hesap askıya alma durumu vardır:

  • Amazon hesabı devre dışı bırakıldı;
  • Amazon hesabı askıya alındı;
  • Amazon hesabı reddedildi;
  • Amazon hesabı yasaklandı.

Amazon hesabı devre dışı bırakıldı

Amazon hesabınızı devre dışı bırakırsa, artık üzerinde satış yapamazsınız. Çok sık olarak, Amazon hesabınızın başka bir yasaklı hesapla ilişkili olduğunu düşündüğü için hesabınızı devre dışı bırakır. Bu durumda, Amazon’a itirazda bulunmak için 90 gününüz vardır.

Bunu yapmamaya karar verirseniz, bu süreden sonra paranızı geri talep edebilirsiniz.

Amazon account deactivated example

Amazon Hesabı Askıya Alındı

Bu tür bir askıya alma, hesabınızın şu anda çalışmadığı anlamına gelir. Böyle bir bildirim aldıysanız, hesabınızı yeniden etkinleştirme olasılığı vardır. Bunu yapmak için Amazon ile iletişime geçerek hesabınızı yeniden etkinleştirmelerini talep etmelisiniz. Neden askıya alındığını öğrenin, hatanızı düzeltme sözü verin ve net ve ikna edici bir Eylem Planı (POA) önerin.

Amazon Hesabı Reddedildi

Marketplace, hesabınızı yeniden etkinleştirme talebinde bulunduysanız ve talebiniz reddedildiyse, hesabınızı reddedebilir. Bu durumda, POA’nızda değişiklik yapabilir ve yeniden gönderebilirsiniz. Böyle bir durumda, Amazon’un konuya ilişkin politikalarını gözden geçirmek ve neden eylem planınızı beğenmediklerini düşünmek iyi bir fikir olacaktır.

Amazon Hesabı Yasaklandı

Bu, Amazon’un hesabınızı kapattığı anlamına gelir. Ne yazık ki, bu durumda, Amazon’un hesabınızı yeniden açma olasılığı çok düşüktür.

Amazon account banned example

Amazon Hesabımı Neden Askıya Aldı?

Aslında, Amazon’un hesabınızı askıya almasının iki tür nedeni vardır. İlk olarak, sayısız politika düzenlemelerinden birine uymadığınızda hesabınızı askıya alırlar. İkincisi, askıya alma düşük performansla ilgili olabilir.

Hesap askıya alma nedenleri, ürünlerinizin düşük kalitesi veya kısıtlı ürünler satmanız gibi durumları içerebilir. Zayıf hesap metrikleri ve müşteri hizmetlerinin kötü olması da askıya alınma sebebi olabilir.

Düşük Kaliteli Ürünler

Düşük kaliteli veya sahte ürünler satıyorsanız, bu askıya alma nedeni olabilir. Amazon’un ürün gerçekliği ve kalitesi kılavuzlarına göre, hasarlı ürünler veya eksik parçalarla gelenler de düşük kaliteli ürünler olarak kabul edilir. Ayrıca, kullanılmış ürünleri yeni olarak satmanıza izin verilmez. Ek olarak, Amazon geçmiş bir son kullanma tarihine sahip ürünlerin listelemesini yasaklar.

Kısıtlı Ürünler

Askıya alınmanın bir diğer nedeni, kısıtlı ürünlerin satılmasıdır. Amazon’da, yalnızca Amazon’dan onay aldığınız takdirde satabileceğiniz ürün kategorileri vardır. Kısıtlamalar farklı pazarlarda değişiklik gösterir ve ulusal yasalara bağlıdır. Bu nedenle, kısıtlı kategoriler listeleri ABD ve AB’de aynı olmayacaktır.

Yasaklı ve Yasadışı Ürünler

Bu, kısıtlı ürünlerle aynı değildir. Yasaklı veya yasadışı ürünlerin satılmasına kesinlikle izin verilmezken, Amazon’un onayıyla kısıtlı ürünleri listeleyebilirsiniz.

Yasaklı ürünler sahte, gerçeğe aykırı veya yasadışı ürünlerdir. Bu ürünlerden herhangi birini satarsanız, Amazon’un hesabınızı yasaklama olasılığı yüksektir.

Fikri Mülkiyet Haklarını İhlal Etmek

Amazon, telif hakları ve diğer fikri mülkiyet haklarına uyulması konusunda çok katıdır. Satıcıların ürünlerinin satış veya yeniden satış için yetkilendirilmiş olmasını sağlamaları gerektiğini belirtirler. Ayrıca, tüm telif haklarına, patentlere, ticari markalara ve tanıtım haklarına uymaları gerektiğini belirtirler. Başka bir deyişle, satıcıların Amazon’un Satıcılar için Fikri Mülkiyet Politikası ile uyumlu olmaları gerekir.

Eğer Amazon’da yeniyseniz, fikri mülkiyet haklarına tabi olmayan ürünlerle başlamanız daha iyidir.

Amazon Satıcı Hizmet Şartlarını İhlal Etmek

Amazon, tüm satıcıların Hizmet Şartlarını gözlemlemesini bekler. Ancak, farkında olmadığınız birçok kural vardır. Bu, hesap askıya alınmasına neden olabilir. Hizmet Şartlarını dikkatlice okuyarak askıya alma olasılığını en aza indirin.

Zayıf Hesap Performansı

Amazon, satışlarınızın iyi gitmesiyle ilgilenir. Bunun nedeni, sizinle birlikte para kazanmalarıdır. Ne kadar çok satış yaparsanız, onların karı da o kadar artar. Bu, hesap metriklerinizin verimliliğini yakından izlemelerinin nedenlerinden biridir. Metrikler düşerse, Amazon durumu analiz eder ve sizden performansınızı nasıl iyileştireceğinize dair bir aksiyon planı sunmanızı bekleyebilir.

Düşük Seviyeli Müşteri Hizmetleri

Aslında, Amazon müşteri odaklı bir şirkettir. Bu nedenle, satıcıların en iyi müşteri hizmetleri uygulamalarını takip etmelerini beklerler. Belirli durumlarda, Amazon sizin adınıza (FBA satıcıları için) müşteri hizmetleri sağlar, ancak bunun için ödeme yapmanız gerekir.

Yetersiz müşteri hizmetleri, geç sevkiyatlar, sipariş iptalleri ve kötü müşteri iletişimini içerebilir. Çok fazla olumsuz yorum da hesap askıya alınmasına neden olabilir.

Yanıltıcı Ürün Sayfası Bilgileri

Listelemenizdeki veriler veya açıklama hatalı, eksik veya yanıltıcı ise Amazon hesabınızı askıya alabilir. Bir diğer neden, yanlış satış detayları sağlamak, örneğin yanlış UPC kodları vermek olabilir.

İncelemeler veya Rakip Ürün Sayfalarıyla Hile Yapmak

Amazon, incelemelerle hile yaptığınızı veya listelemeleri ele geçirdiğinizi düşündüğü takdirde, askıya alma riski altındasınız. Amazon, adil oynamanızı bekler.

Birden Fazla Hesap Oluşturmak

Amazon, aynı kişinin birden fazla satıcı hesabında aynı ürünü satmasına izin vermez. Bunu keşfederlerse, hesabınızı yasaklarlar.

"<yoastmark

SellerSonar ile Hesap Askıya Alınmasını Nasıl Önlersiniz?

Yukarıda belirtildiği gibi, hesap askıya almaları, politika ihlallerinden ürün listeleme sorunlarına kadar çeşitli nedenlerden dolayı gerçekleşebilir. Neyse ki, SellerSonar, ileri düzey liste izleme aracımız, satıcıların hesap askıya alınmalarını proaktif bir şekilde önlemelerine yardımcı olmak için burada.

Listelemelerinize yapılan yetkisiz değişiklikler, örneğin resim veya kategori eklemeleri, anında tespit edilir. Uyarılarla birlikte, sorunların nedenleri ve nasıl çözüleceği hakkında ipuçları alırsınız.

Bunun yanı sıra, hesabınızda Amazon takibini ihtiyaçlarınıza göre ayarlamak için bildirim ayarlarınızı da özelleştirebilirsiniz. Örneğin, uyarıları kritik ve düzenli olarak ayırma seçeneği vardır. Kritik bildirimleri 7/24 e-posta ile alacak, düzenli olanlar ise günlük veya haftalık raporlarla gelecektir.

Hizmetimizin Amazon işinizi nasıl koruyabileceğini detaylı olarak inceleyelim.

Hijacker İzleme

hijacker alerts

Amazon satıcıları için yaygın bir tehdit, yetkisiz satıcıların varlığıdır. Bu yetkisiz satıcılar, markanızın itibarına zarar verebilir ve satışları etkileyebilir. SellerSonar, listelemenize eklenen yeni bir satıcı veya bir fiyat değişikliği gibi şüpheli bir etkinliği tespit ettiğinde hızlı bir şekilde hijacker uyarıları gönderir. Böylece, hızla harekete geçebilir ve yetkisiz satıcıların sahte veya benzer ürünlerinizi satmasını ve işinizi etkilemesini önleyebilirsiniz.

İnceleme İzleme

alerts you to new reviews

Olumsuz yorumlar, ürününüzün itibarını ve nihayetinde Amazon hesabınızı olumsuz etkileyebilir. SellerSonar, yeni yorumlar hakkında size bildirimde bulunmanın yanı sıra, yorum sayılarındaki değişiklikler, duygu durumu ve en sık kullanılan ifadeler hakkında da bilgi sağlar. Bilgili kalarak, yorumlarınızı proaktif bir şekilde yönetebilir, müşteri endişelerini giderebilir ve olumlu bir çevrimiçi itibar sürdürebilirsiniz.

Liste bastırma uyarıları

Listing suppression alerts

Amazon sık sık politikalarını günceller ve belirli ürünler çeşitli nedenlerle baskılanabilir. SellerSonar, herhangi bir ürününüz askıya alındığında veya arama baskılandığında sizi anında bilgilendirir, böylece sorunu hızlı bir şekilde düzelterek hesap sağlığınıza olumsuz etkileri en aza indirebilirsiniz.

Ayrıca, listeler yeniden aktif hale getirildiğinde hızlı bir şekilde normale dönmeniz için uyarılar alacaksınız, böylece satışlarınıza ve itibarınıza zarar vermeyi en aza indirebilirsiniz.

Pestisitler ve yasaklı kelimeler

Pesticides and prohibited words

Binlerce satıcı, yanlışlıkla pestisit ürünleri veya cihazları olarak işaretlenen listelerde askıya alınma ve engellenme sorunlarıyla karşılaştı. Sorun şu ki, belirli kelimeler ve ifadeler Amazon’un algoritmasını istemeden tetikleyebilir ve ürünlerin yanlış sınıflandırılmasına yol açabilir. Bu nedenle, liste görünürlüğünü korumak ve askıya alınmaları önlemek için bu kelimelere dikkat etmelisiniz.

Ayrıca, korsanların veya rakiplerin karanlık tekniklerinden kendinizi koruyamazsınız. Ürün açıklamalarını, başlıklarını ve madde imlerini silebilir veya alakasız olanları ekleyebilirler. En ufak bir değişiklik bile ürün listesinin bastırılmasına ve satış kaybına neden olabilir. Bu nedenle, hesaplarınızı sürekli olarak izlemelisiniz.

Neyse ki, SellerSonar, tüm liste değişikliklerini size bildirir ve başlıklarınızda veya açıklamalarınızda bu işaretlenmiş anahtar kelimeleri belirleyerek proaktif olarak ayarlamalar yapmanıza ve hesabınızı korumanıza yardımcı olur.

Denemeye hazır mısınız? Bir ücretsiz 29 günlük deneme için kayıt olun veya hesabınıza giriş yapın, tüm SellerSonar özelliklerini keşfedin ve çevrimiçi işiniz için nasıl bir dönüm noktası olabileceğini görün.

Amazon Satıcı Hesabı Nasıl Kurtarılır?

Kısacası, askıya alınma nedenini bulmalı, durumu nasıl iyileştireceğinizi anlamalı ve Amazon’u hesabınızı eski haline getirmeye ikna etmelisiniz.

Neden netleştiğinde, konuyla ilgili Amazon kurallarını gözden geçirin. Madde işaretleri içeren ve sorunu nasıl çözeceğinizi açıkça anlatan ikna edici bir Eylem Planı oluşturun. Amazon’un Satıcı Performans Ekibi ile iletişime geçin ve Eylem Planınızı incelemeye gönderin.

Acele etmeyin. Sunacağınız şeyi dikkatlice düşünün, böylece Eylem Planını tekrar göndermek zorunda kalmazsınız. Amazon’un askıya alma işlemini kaldırmak için bir nedeni olduğuna ikna olmalılar. İyileşmeye istekli olduğunuzu görürlerse, size bir şans vermekten memnun olacaklardır.

Ayrıca, Amazon için hatayı şans eseri mi yoksa kasıtlı olarak mı yaptığınızı düşünmeleri büyük bir fark yaratır. İkincisi, kalıcı hesap yasağına neden olabilir.

Eylem Planı:

  • kapsamlı ve spesifik olmalı;
  • yeterince kısa olmalı (madde işaretleri kullanın);
  • ilgili iyileştirme adımlarını içermeli;
  • Amazon’a askıya almanın kaldırılması için net bir neden sunmalı;
  • Amazon’un kurallarına uyulmalıdır.

Hesabı adım adım kurtarma:

Yapılması Gerekenler:

  • bekleyen destek biletlerini kontrol edin ve çözün;
  • hesap askıya alınma nedenini bulun;
  • konuyla ilgili Amazon kurallarını inceleyin;
  • düzgün bir şekilde formüle edilmiş bir itirazda bulunun;
  • açık ve güven verici bir Eylem Planı oluşturun;
  • gelecekteki askıya almaları önlemek için proaktif değişiklikler yapın;
  • profesyonel olun ve işbirliğine hazır olduğunuzu gösterin.

Yapılmaması Gerekenler:

  • itirazda acele etmeyin;
  • Amazon ekibini her gün e-postalarla rahatsız etmeyin, sabırlı olun;
  • satıcı desteği ile e-posta veya satıcı hesabı üzerinden iletişime geçmeyin;
  • müşterileri suçlamayın;
  • yeni bir hesap açmayın;
  • sahte faturalar oluşturmayın;
  • satıcı performans ekibine kaba davranmayın;
  • Amazon’u yasal işlemlerle tehdit etmeyin.

Amazon Hesap Askıya Alınmasını Nasıl Önlersiniz?

Çoğu zaman, askıya alma, birçok Amazon düzenlemesinden birini ihlal ettiğiniz anlamına gelir. Askıya alma, yasaktan farklı olarak, Amazon’un sizi harekete geçmeye ve uyumsuzluğu düzeltmeye çağırma şeklidir.

Amazon hesap askıya alınmasını proaktif olarak önleme:

  • hesap metriklerinizi izleyin;
  • yüksek kaliteli ürünler satın;
  • yasadışı, tehlikeli veya diğer kısıtlı ürünlerle ilgili Amazon düzenlemelerini gözden geçirin ve bunlardan kaçının;
  • listelemeyi optimize edin;
  • Amazon askıya alma bildiriminden çıkarımlar yapın;
  • Amazon satıcı politikası ile uyum içinde kalın;
  • müşteri hizmetlerinizi ve sipariş karşılama yönetiminizi geliştirin;
  • müşteri geri bildirimlerini yönetin ve olumsuz yorumlarla başa çıkın;
  • aynı ürünün birden fazla hesabını açmayın.

Özet

Amazon hesap askıya alınması acı verici bir deneyimdir. Ancak, bunu kişisel olarak almamalısınız. Çoğu durumda, bu Amazon’un ya performansınızı iyileştirmenizi ya da kurallarına uymanızı istediğinin bir işaretidir. Esasında, çoğu zaman bir Eylem Planı sunarak hesabınızı geri almanız mümkündür.

Hesap askıya alınmasını proaktif olarak önlemek için, ürünlerinizin performans etkinliğini sürekli olarak izlemek önemlidir. Satış hacimlerinizi maksimize etmek için, tüm ürün metriklerinizi sürekli olarak takip etmeniz gereklidir. Bunu yaparak, satış göstergelerinizi ve genel mağaza karlılığınızı kontrol edebilirsiniz.

Amazon izleme yazılımı, satışlarınızın tepesinde kalmanın etkili bir yoludur. SellerSonar, satışlarınızı korumak için anında Amazon uyarıları sunar. Bizimle, tüm listeleme değişikliklerinden, Buy Box kaçıranlardan, yeni/silinen yorumlardan, anahtar kelime sıralama geçmişinden ve ürün baskılarından haberdar olursunuz.

Şimdi SellerSonar‘ı deneyin. 29 günlük deneme süremize kaydolun ve platformda işinizi yürütme yolculuğunuzu artırın.

FAQ
What should I do if my Amazon seller account is suspended?


What should I do if my Amazon seller account is suspended?

How long does it take to get my suspended Amazon seller account reinstated?


How long does it take to get my suspended Amazon seller account reinstated?

Can I continue selling on Amazon while my account is suspended?


Can I continue selling on Amazon while my account is suspended?

How can I avoid getting my Amazon seller account suspended?


How can I avoid getting my Amazon seller account suspended?

Can I appeal if my Amazon seller account reinstatement request is denied?


Can I appeal if my Amazon seller account reinstatement request is denied?

Can I contact Amazon Seller Support for help with a suspended account?


Can I contact Amazon Seller Support for help with a suspended account?