SellerSonar3

Amazon’da zaten satış yapanlar, tüm satıcı ücretlerini doğru bir şekilde hesaplamanın ne kadar önemli olduğunun farkındadır. Öte yandan, satışa yeni başlayanlar ve henüz bunu bilmeyenler için aynı şeyi yapmaları şiddetle tavsiye edilir.

Abonelik, satış ve hizmet ücretlerine ek olarak, Amazon satıcılardan birçok ‘beklenmedik’ masraf kesintisi yapar. Bu nedenle, tahminlerinizin mümkün olduğunca doğru olması gerekir. Özellikle, öngörülen kar marjınız düşükse.

Bunun yanı sıra, Amazon bazı ücret kategorilerini yıllık bazda değiştirir. Bu, öncelikle yönlendirme ve FBA hizmet ücretlerini ilgilendirir.

Ayrıca, Amazon satıcılara satış sürecini basitleştirmelerine olanak tanıyan birçok yararlı özellik, araç ve program sunar. Ancak, bu avantajların çoğu bir maliyetle gelir ve bunun farkında olmanız gerekir.

Amazon satıcı ücretlerinin nasıl yapılandırıldığını ve Amazon’da satış yapma maliyetleri hakkında tüm ayrıntıları anlamanıza yardımcı olmak için, Amazon satıcıları için eksiksiz bir kılavuz hazırladık. Bu kılavuz, Amazon’da satış yapmanın maliyetini size anlatacaktır.

Amazon’da Satış Ücretleri Nelerdir?

Başlangıç olarak, Amazon’un tüm satıcılardan aldığı genel olarak geçerli ücretler ve ürün kategorinize ve hizmet yönteminize bağlı olarak farklı türde maliyetler vardır.

Genel olarak, satıcılar Amazon satıcı aylık ücretleri ve satışla ilgili ücretler öder. Eğer bir FBA satıcısıysanız ve Amazon ürünlerinizi sizin adınıza hizmet ediyorsa, birçok FBA ücretine tabi olursunuz. Eğer bir FBM satıcısıysanız, ürün depolama ve nakliye masraflarını kendiniz karşılayacaksınız. Bu gibi durumlarda, Amazon, ürün kategorisine ve müşterinin seçtiği nakliye hizmetine dayalı nakliye ücretlerini belirler. Ardından bu miktarı, nakliye kredisi şeklinde FBM satıcısına aktarır.

Amazon Ücret Türleri

  • Amazon Satış Planları;
  • Satış Ücretleri;
  • Hizmet Maliyetleri;
  • Çeşitli Masraflar.

Amazon Satış Planları

Amazon’da iki tür satış planı vardır — profesyonel ve bireysel. Profesyonel satıcılar aylık 39,99 dolarlık bir abonelik ücreti öderler. Öte yandan, bireysel satıcılar sattıkları her ürün için 0,99 dolar ve ek satış ücretleri öderler.

Amazon’da Profesyonel ve Bireysel Plan

Profesyonel planı kullanın eğer:

  • Düzenli olarak satış yapmayı düşünüyorsanız;
  • Ayda 40’tan fazla birim satmak istiyorsanız;
  • Ürünlerinizi tanıtmayı planlıyorsanız;
  • Buy Box kazanmayı hedefliyorsanız;
  • Amazon arama motoru sonuç sayfasında yüksek sıralamayı hedefliyorsanız;
  • Kapsamlı pazarlama ve raporlama araçlarını kullanmayı düşünüyorsanız;
  • Hesabınıza birden fazla kullanıcı eklemeyi planlıyorsanız.

Bireysel planı kullanın eğer:

  • Satışa başlayıp küçük bir maliyetle işinizi büyütmeyi düşünüyorsanız;
  • Ayda 40’tan fazla birim satmayı düşünmüyorsanız;
  • Ara sıra satış yapmayı planlıyorsanız;
  • Henüz ne satacağınızdan emin değilseniz;
  • Reklam yapmayı düşünmüyorsanız.

Amazon Satış Ücretleri

Amazon hesap ücretlerinin yanı sıra, satılan her birim için Amazon sizden ücret talep eder. Bu ücretler, toplam fiyatın bir yüzdesi olarak hesaplanır. Toplam fiyat, birimin fiyatı, kargo maliyeti ve hediye paketleme ücretlerinin toplamı olarak hesaplanır. Satış Amazon ücretleri, biriminizin kategorisine ve satış fiyatına bağlıdır. Aslında, Amazon’da satış yapmak için üç tür ücret vardır – yönlendirme ücretleri, minimum yönlendirme ücretleri ve ek satış ücretleri.

Yönlendirme Ücretleri

Amazon’da ne satarsanız satın, yönlendirme ücreti ödersiniz. Bunun nedeni, pazarın sizi müşteri tabanıyla tanıştırmasıdır. Yönlendirme ücretleri, ürün kategorisine bağlı olarak %6 ila %45 arasında değişebilir. Bu nedenle, ürününüz için tam ücreti Amazon’un tablosundan kontrol etmek iyi bir fikirdir.

Amazon’s referral fees

Amazon’s referral fees

Amazon’s referral fees

Amazon’s referral fees

Amazon’s referral fees

Amazon's referral fees

Genellikle, yönlendirme ücretleri %6 ile %20 arasında değişmektedir. Ortalama yönlendirme ücreti yaklaşık %15’tir. Mücevher, hediye kartları ve güzel sanatlar %20 oranına girerken, diğer kategorilerin çoğunda yönlendirme ücretleri yaklaşık %15’tir. Ancak, Amazon cihazlarına yönelik aksesuarlar söz konusu olduğunda, yönlendirme ücreti %45’e kadar çıkabilir.

Minimum Yönlendirme Ücretleri

Belirli ürün kategorilerinde, Amazon bir Yönlendirme Ücreti Minimumu belirlemiştir. Böyle bir kategoride bir birim sattığınızda, Amazon ya biriminizin satış fiyatına dayalı olarak hesaplanan yönlendirme ücretini ya da birim başına minimum yönlendirme ücretini, hangisi daha büyükse, keser.

Aslında, çoğu kategori için minimum yönlendirme ücreti $0.30’dur. Öte yandan, medya ürünlerinde minimum yönlendirme ücreti yoktur. Bunun nedeni, bu ürünlerin ek ücretlere tabi olmasıdır.

Ek Satış Ücretleri

Ek ücretler arasında kapatma ücretleri, yüksek hacimli ücretler, iade yönetim ücretleri ve kiralık kitap ücretleri yer almaktadır.

Kapatma Ücretleri

Medya kategorilerinde sattığınız tüm ürünler için ek Amazon satıcı ücretleri — kapatma ücretleri vardır. Satıcılar, her medya ürünü için sabit bir $1.80 kapatma ücreti ödeyecekler.

Kapatma ücretine tabi medya kategorileri:

  • Kitaplar;
  • DVD;
  • Müzik;
  • Yazılım ve bilgisayar/video oyunları;
  • Video;
  • Video oyun konsolları.

İade Yönetim Ücreti

Bir müşterinin siparişini iade ettiğinizde ve bu sipariş için ödeme aldığınızda, Amazon size ödediğiniz yönlendirme ücretini iade eder. Ancak, iade yönetim ücretini keserler. Bu ücret ya $5.00 ya da yönlendirme ücretinin %20’si kadar olacak, hangisi daha düşükse.

Yüksek Hacimli Ücret

Yüksek hacimli SKU iş yapıları için Amazon bir listeleme ücreti uygular. Satıcılar bu ücreti pazarda ilk 1.5 milyon SKU’larına ulaşana kadar ödemek zorunda olmadıklarından, bu yaygın bir masraf değildir. Ücret uygun her SKU başına $0.001’dir.

Kiralık Kitap Ücretleri

Ders kitabı kiralamalarında, satıcılar bir kiralık kitap hizmet ücreti öder. Bu ücret $5’tir.

Karşılama Maliyetleri

Aslında, karşılama söz konusu olduğunda, Amazon ücretleri türüne bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Çünkü FBA satıcısıysanız, Amazon tüm karşılama sürecini yönetir. Bu süreç, ürünlerinizi Amazon’un karşılama merkezlerinde depolamayı, almayı, paketlemeyi ve göndermeyi içerir. Ayrıca bazı müşteri hizmetlerini de kapsar, örneğin iade yönetimi. Tüm bunlar için Amazon, FBA ücretleri alır.

Öte yandan, FBM satıcısıysanız ve envanter karşılama işlemini kendiniz yönetiyorsanız, Amazon size FBM ücretleri uygulayabilir.

Amazon Tarafından Karşılama Ücretleri

Amazon, satıcılara sağladığı geniş kapsamlı karşılama hizmetleri için FBA ücretleri alır. Amazon tarafından sunulan depolama ve gönderim maliyetleri uygun olup, satıcılardan birçok baş ağrısını giderir. Bu nedenle, neredeyse tüm satıcılar [(%92)](https://www.junglescout.com/blog/amazon-fba-vs-fbm/#:~:text=Nearly%20all%20Amazon%20sellers%20(92,43%25)%20use%20Amazon%20FBM.) FBA kullanır. Hızlı kargo ve Amazon Prime, müşteri hizmetleri, iade ve geri ödeme yönetimi gibi birçok avantajı vardır.

Ancak, durum böyle olduğunda, kendi karşılama kanallarınız daha kârlı görünebilir. O zaman, elbette, FBM kullanırsınız. Aslında, Amazon’daki birçok satıcı mağazalarında her iki karşılama yöntemini birleştirir.

Amazon, FBA ücretlerini birim başına alır. Bu ücretler, bir ürünün kategorisine, boyutuna ve ağırlığına bağlı olarak değişir.

FBA ücretlerini hesaplamak için uygulanan değerler:

  • Ürün boyut kademeleri;
  • Gönderim ağırlığı;
  • Hacimsel ağırlık;
  • Ücret kategorisi.

FBA ücretlerinin türleri:

  • FBA Karşılama Ücretleri;
  • Aylık Envanter Depolama Ücretleri;
  • Uzun Vadeli Depolama Ücretleri;
  • Çekim Ücretleri;
  • İmha Ücretleri.

Bu ücretlerin bazıları önlenebilir. Envanterinizi verimli bir şekilde yönetirseniz, bazılarını atlatabilirsiniz.

FBA Karşılama Ücretleri

Amazon’dan lojistiğinizi yönetmesini ve müşterilerinize Prime gönderim hizmeti sağlamasını istediğinizde bu ücretleri ödersiniz. Ücretler, ürününüzün birim boyutuna bağlıdır. Standart boyutlu ve büyük boyutlu ürünler için tarifeler farklıdır.

FBA fulfillment fees (apparel)

FBA fulfillment fees (apparel)

Standart boyutlu ürünler 20 pound’dan hafif olmalı ve 18″x14″x8″’i geçmemelidir. Aşırı boyutlu ürünler ise 20 pound’dan ağır ve/veya 18″x14″x8″’i aşan ürünlerdir.

FBA fulfillment fees (non-apparel)

FBA fulfillment fees (non-apparel)

Amazon’un Küçük ve Hafif teklifi ile küçük ürünlerin sipariş karşılama maliyetlerini azaltabilirsiniz.

Amazon’s Small and Light fees

Tam listeye karşılama ücretleri buradan ulaşabilirsiniz.

Not: 2022 yılında Amazon, birçok FBA ücret değişikliği getirmektedir. Buna ek olarak, 28 Nisan 2022 tarihinden itibaren Amazon, FBA karşılama ücretlerine %5 yakıt ve enflasyon ek ücreti uygulamayı planlamaktadır.

FBA depolama ücretleri

Amazon, karşılama merkezlerinde tuttukları envanter için depolama ücretleri almaktadır. İki tür FBA depolama ücreti vardır – aylık ve uzun vadeli.

FBA storage fees

Aylık Envanter Depolama Ücreti

Satıcılar, Amazon’un lojistik merkezlerinde envanter depolama için bu ücretleri aylık olarak Amazon’a öderler. Fiyat, envanterin kapladığı alanın günlük ortalama hacmine göre belirlenir.

Opsiyonel FBA Ücretleri

Uzun Vadeli Depolama Ücretleri

Amazon, ürününüzü 365 günden fazla bir süre boyunca lojistik merkezinde tutarsa, bu durum için bir ücret vardır. Bu ücretleri Amazon’a ödemek istemiyorsanız, böyle bir envanteri üç ila beş ay önceden yönetmelisiniz. İndirimler, promosyon kampanyaları ve benzerlerini sunun.

Geri Çekme Ücretleri

Amazon’dan bir birimi size geri göndermesini istediğinizde bu ücretler ortaya çıkar. Nedenler arasında ürünün kalitesiyle ilgili sorunlar, yeniden markalama ve daha fazlası olabilir. Uzun vadeli depolama ücretlerinden kaçınmak istiyorsanız, ürünü geri çekin.

İmha Ücretleri

Bir ürünü lojistik merkezinde tutmak veya geri çekmek istemiyorsanız, bir imha ücreti ödersiniz. Bu durumda, Amazon’dan ürününüzü imha etmesini isteyin.

FBA Ücretleri Nasıl Hesaplanır?

Kesinlikle, Amazon’a ödemeniz gereken çok sayıda ücret vardır. Bu nedenle, kârınızı doğru bir şekilde tahmin edebilmek için bunları doğru bir şekilde hesaplamak önemlidir.

Size yardımcı olmak amacıyla, ücretsiz Amazon FBA kâr hesaplayıcısı geliştirdik. Bu araçla, gerçek FBA ücretlerinizi ve kârınızı kontrol edebilirsiniz.

SellerSonar's Amazon FBA profit calculator

Satıcı Tarafından Karşılanan Sipariş Ücretleri

Kendi gönderdiğiniz siparişler için, Amazon nakliye ücretleri uygular. Bu ücretler, ürün kategorisine ve alıcının seçtiği nakliye hizmetine bağlıdır. Amazon daha sonra ilgili tutarı nakliye kredisi şeklinde FBM satıcısına iletir.

Shipping rates apply to media products (books, music, video, DVD, software, and video games) that professional sellers deal and to all products that individual merchants sell.

Shipping rates

Amazon izleme yazılımı, satışlarınızı takip etmenin etkili bir yoludur. SellerSonar, satışlarınızı korumak için anında Amazon uyarıları sunar. Bizimle, tüm liste değişikliklerinden, Buy Box korsanlarından, yeni/silinen incelemelerden, anahtar kelime sıralama geçmişinden ve ürün baskılarından haberdar olursunuz.

Şimdi SellerSonar‘ı deneyin. 29 günlük deneme süremiz için kaydolun ve platformda işinizi yürütme yolculuğunuzu geliştirin.