Birçok kişi Amazon’da iş kurmayı düşünüyor. Ancak herkesin başlangıçta büyük bir yatırım yapacak parası yok. Eğer bu durum sizin için geçerliyse, Amazon dropshipping sizin için bir çözüm olabilir.

Yedi rakamlı Amazon işletmesi kuran birçok başarılı tüccar dropshipper olarak başladı. Bu, pazaryerinde ilk ürünlerinizi sergilemek için iyi bir fırsattır. Bunun arkasında iki neden var. Birincisi, Amazon’da dropshipping kurmak oldukça kolaydır. İkincisi, satış yapmaya başlamak için çok az sermaye gereklidir.

Aslında, dropshipping oldukça basit bir iş modelidir. Amazon’da bir ürün listelersiniz ve bir alıcı onu satın almayı beklersiniz. Birisi ürünü satın aldığında, ürün tedarikçisinden müşteriye göndermesini istersiniz. Ancak, her şey göründüğü kadar basit değildir.

Amazon’da dropshipping yapmaya nasıl başlanır ve Amazon’da dropshipping hakkında ipuçları için okumaya devam edin.

Amazon Dropshipping Nedir?

Dropshipping, tüccarın stokta envanter tutmadığı bir yeniden satış iş modelidir. Bir alıcı bir ürün sipariş ettiğinde, drop shipper, ürünü bir tedarikçiden satın alır. Genellikle bir üretici veya dağıtıcı olan tedarikçi, ürünü son müşteriye teslim eder.

Bu nedenle, Amazon’da dropshipping ile diğer perakende satış modelleri arasındaki en önemli fark, drop shipper’ın herhangi bir envanteri sahip olmaması ve stoklamamasıdır.

Bu modelde, drop shipper, bir toptan üretici fiyatı ile Amazon’daki perakende fiyatı arasındaki farktan kâr elde eden bir aracı rolü oynar.

Amazon’da Dropshipping Nasıl Çalışır?

Dediğimiz gibi, Amazon dropshipping süreci genellikle birkaç basit adımdan oluşur.

Amazon Drop Shipping Adım Adım

  • Adım 1: Satıcı talep gören bir ürün bulur.
  • Adım 2: Satıcı tedarikçi ile anlaşma imzalar.
  • Adım 3: Satıcı, Amazon’da bir ürün listeler.
  • Adım 4: Bir Amazon alıcısı çevrimiçi olarak bir ürün satın alır.
  • Adım 5: Satıcı siparişi alır.
  • Adım 6: Alıcı sipariş onayını alır.
  • Adım 7: Satıcı siparişi tedarikçiye iletir.
  • Adım 8: Tedarikçi siparişi alıcıya gönderir.
  • Adım 9: Alıcı ürünü elde eder.
Amazon dropshipping adım adım

Amazon dropshipping adım adım

Amazon Dropshipping Politikası

Amazon’un dropshipping politikasının temel fikri, bir Amazon tüccarının, üçüncü taraf bir tedarikçi değil, bir ürünün satıcısı olarak tanımlanmasıdır. Bir alıcının, Amazon’dan satın aldığı bir ürünü, drop shipper’ın Home Depot veya Walmart’tan sipariş ettiği bir paket olarak almasını hayal edin. Amazon gönderimi beklerken başka bir perakendeciden paket almak, onları üzecek ve karıştıracaktır.

Bu nedenle, Amazon, bir ürünün satıcısı olarak sizin açıkça tanımlanmadığı sürece, müşterilere üçüncü taraf mallarının teslim edilmesine izin vermez. Örneğin, Home Depot’tan bir kuru duvar vidalama makinesi satın alıp, paket fişleri, faturalar veya dış ambalaj Home Depot’u perakendeci olarak tanımlıyorsa, bunu doğrudan alıcınıza gönderemezsiniz. Amazon yönetmeliklerine göre, tüm bunlar kaldırılmalıdır.

Amazon’a göre, bir satıcının adını veya iletişim bilgilerini gösteren tüm bilgiler, diğer üreticilere veya perakendecilere değil, size atıfta bulunmalıdır. Bu nedenle, envanterinizi uygun şekilde paketlemeleri için tedarikçinizle bir anlaşma yapmanız gerekir.

Amazon Drop Shipping politikası

Amazon Drop Shipping politikası

Amazon’da Dropshipping düzenlemeleri:

  • Tüm sipariş bilgileri (paket fişleri, faturalar, dış ambalaj ile gönderilen siparişler), ürün satıcısı olarak sizi göstermelidir;
  • Gönderimden önce herhangi bir üçüncü taraf bilgisini kaldırın;
  • Müşteri iadelerini kabul etme ve işleme sorumluluğunu üstlenin;
  • Amazon dropshipping tedarikçilerinizle, ürün satıcısı olarak sizi tanımlayacaklarına dair anlaşmalar yapın;
  • Tüm Amazon Hizmet Şartlarına uyun.

Amazon, Drop Shipping Politikasının hükümlerini ihlal etmeniz durumunda, bu durumun hesap sağlığınızı olumsuz etkileyebileceği ve hatta askıya alınmanıza yol açabileceği konusunda uyarıda bulunur.

Dropshipping ile Perakende Arbitrajı, Özel Etiketleme ve Toptancılık Arasındaki Farklar

Amazon’daki diğer satış modellerine kıyasla, dropshipping başlatmak kolaydır ve düşük başlangıç yatırımı gerektirir. Ancak, kar marjları daha düşüktür ve Amazon tarafından yasaklanma riski yüksektir.

Dropshipping ile özel etiketleme arasındaki fark

Özel etiketleme, talep gören bir ürün bulup, belirli iyileştirmeler yaparak kendi markanızı oluşturduğunuz bir modeldir. Bu, envanter üretmeniz gerektiğinden, dropshipping’e kıyasla uzun bir yolculuktur. Öte yandan, ürününüz benzersiz olduğu sürece daha iyi bir kar marjı elde edebilir

ve daha az rekabetle karşılaşabilirsiniz.

Dropshipping ile perakende arbitrajı arasındaki fark

Arbitraj, bir satıcının perakende mağazalarından veya web sitelerinden indirimli ürünler satın alıp Amazon’da yeniden satışını yaptığı bir modeldir. Her iki model de başlamak için kolaydır.

Dropshipping’e kıyasla, perakende arbitrajı sipariş yerine getirmede daha fazla kontrol sağlar. Öte yandan, drop shipper’ın envanteri depolamasına gerek yoktur. Perakende arbitrajı yapan bir satıcı, Amazon mağazasına sahip olabilir ve envanteri FBA kullanarak yerine getirebilir, ancak bu hizmetin bir maliyeti vardır.

Ek olarak, bir drop shipper Walmart gibi bir perakendeciden karlı bir ürün bulursa, yukarıda tartıştığımız Amazon’un dropshipping kısıtlamaları nedeniyle bunu satamayabilir. Bu durumda, perakende arbitrajı ile devam edebilirler.

Dropshipping ile toptancılık arasındaki fark

Toptancılar, üreticilerden büyük miktarlarda envanter satın alırlar ve bu sayede büyük indirimler elde ederler. Sadece envanterlerine fiziksel olarak sahip olmakla kalmazlar, aynı zamanda drop shipper’lar da değildirler. Toptancılar aynı zamanda malları satın almak için peşin büyük miktarda para yatırmak zorundadırlar. Bununla birlikte, drop shipper’ın başlangıç yatırımı çok düşüktür. Ancak, toptancının işi daha tutarlıdır ve kar marjları daha yüksektir.

Amazon dropshipping rehberi sayfası

Amazon dropshipping rehberi sayfası

Dropshipping’in Artıları ve Eksileri

Aslında, dropshipping’in net avantajı, hızlı bir başlangıç ve çok düşük başlangıç maliyetidir. Hatta bir web siteniz veya mağazanız olmasına bile gerek yok. Böylece, neredeyse hemen Amazon’da satış yapmaya başlayabilirsiniz. Aynı şey ürün fikirleri için de geçerlidir. Karlı bir ürün seçebilir, tedarikçiyle anlaşabilir ve onu piyasaya sürebilirsiniz.

Yine de, bu modelin büyük dezavantajlarından biri, teslimat üzerinde çok az kontrolünüzün olmasıdır. Gönderimle ilgili bir şeyler ters giderse, fazla bir şey yapamazsınız. Üstelik, Amazon’un dropshipping ile ilgili çok katı düzenlemeleri var ve bu da hesap yasağı riskini artırıyor.

Dropshipping’in Avantajları

Düşük başlangıç maliyeti

Eğer Amazon’da yatırım yapmak için başlangıç sermayeniz yoksa, dropshipping bir işe başlamak için iyi bir yoldur. Bu modelle, başlangıç ve genel giderleriniz yoktur. Envanter satın alıp yerine getirmenize veya sipariş işlemenize gerek yoktur. Web sitenizin de olması gerekmez.

Hızlı başlangıç

Bir tüccar, ürün araştırması yapıp, bir ürün bulduktan ve tedarikçiyle anlaştıktan sonra dropshipping ürününü satmaya başlayabilir. Teslimatı bile beklemesine gerek yoktur. Ayrıca, çalışma yeri hakkında düşünmelerine gerek yoktur ve her yerden çalışabilirler.

Kolay ürün fikirleri

Özel etiketli ürünler satan tüccarların aksine, drop shipper’lar mutlaka benzersiz ürünler satmak zorunda değildir. Amazon’da zaten var olan ürünlere odaklanabilirler. Örneğin, yüksek satış sıralamasına sahip ürünlere veya orta düzeyde rekabeti olan karlı ürün kategorilerine dikkat edebilirler. Ayrıca, çok fazla incelemesi olmayan ürünlere de bakabilirler.

Ölçeklenebilirlik

Amazon’daki birçok satıcı, büyük işletmelerini dropshipping ile başlattı. Bu model, stoklama ve sipariş işleme yatırımı yapmadan satışları büyütme imkanı sunar.

Tam otomasyon

Farklı araçlar ve uygulamalarla, satış süreçlerinin çoğunu otomatikleştirmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin, SellerSonar’ın Amazon bildirimleri, ürün fiyat değişikliklerini, Buybox gaspçılarını, yeni ve silinen incelemeleri, envanter bastırılmalarını ve daha fazlasını otomatik olarak izlemenize yardımcı olur.

Dropshipping’in Sınırlamaları

Yüksek Rekabet

Herhangi bir satıcının kolayca dropshipping işine başlayabilmesi

olarak, rekabet oldukça yüksektir. Üstelik, drop shipper’ların çoğu Amazon’da zaten mevcut olan ürünleri sattığı için, rekabet daha da zorlaşır.

Düşük kar marjları

Aynı nedenle, dropshipping fiyatı artırmak için size çok fazla manevra alanı sunmaz. Üstelik, rakipleriniz de fiyatı ayarlamak için aşağı yukarı aynı fiyatlandırma araçlarını kullanır. Ek olarak, ürününüz benzersiz olmadığı için, üzerine çok fazla ekleyemezsiniz.

Neredeyse hiç teslimat kontrolü yok

Drop shipper’lar envanter yerine getirmeyle uğraşmadıkları için, gönderim süresini ve sürecini etkileyemezler. Bu oyunda, top tedarikçinin sahasındadır. Herhangi bir gecikme veya diğer sorunlar durumunda, yapabileceğiniz pek bir şey yoktur.

Kalite kontrolü yok

Teslimat sürecine dahil olmamak, satıcıya ürün kalitesi ve durumunu kontrol etme şansı vermez. Bu durumda, tedarikçiye güvenmek zorundasınız.

Yasak riski

Dediğimiz gibi, Amazon’un dropshipping politikası çok katıdır. Eğer tedarikçiniz Amazon’un düzenlemelerine uymazsa, duruma bağlı olarak Amazon, listeleme listenizi askıya alabilir veya yasaklayabilir. Bunun yanı sıra, envanter hatası veya geç teslimatlar nedeniyle askıya alınma riski de vardır.

Amazon’da Dropshipping Nasıl Başlanır?

Amazon’da dropshipping işine başlamanın temel adımları, tüm satış modelleri için benzerdir. Fark, ürün araştırması, tedarikçi arama yöntemleri ve ürün listeleme yaklaşımlarındadır.

Dropshipping İşine Başlamanın Ana Adımları:

  • Adım 1: Amazon satıcı hesabı oluşturun;
  • Adım 2: Ürün araştırması yapın;
  • Adım 3: Bir tedarikçi bulun ve anlaşma yapın;
  • Adım 4: Amazon’da bir ürün listeyin;
  • Adım 5: Satışa başlayın.

Dropshipping işinizde başarılı olmak için, ürünlerinizin nasıl performans gösterdiğini sürekli olarak bilmelisiniz. Rakiplerinizin de bunu yaptığından emin olabilirsiniz.

Satışlarınızın üzerinde kalmak için izleme yazılımı etkili bir yoldur. SellerSonar, satışlarınızı korumak için anında Amazon uyarıları sunar. Bizimle, tüm listeleme değişikliklerinden, Buybox gaspçılarından, yeni/silinen incelemelerden, anahtar kelime sıralama geçmişinden ve ürün baskılarından haberdar olursunuz.

SellerSonar’ı şimdi deneyin. 29 günlük deneme süremize kaydolun ve platformda işinizi yürütme yolculuğunuzu inanılmaz bir şekilde destekleyin.